Aslaug Groven Michaelsen: Fakkelen Memoarer 2

Biografi, Krystalline 1990

NÅR DE VOKSNE VIL REDDE VERDEN,
går det utover deres barn…..

Hvem ville ikke redde verden i 1930-åra? Tida vrimlet av brennende idealister, og "ild er lysets kilde", som dikteren sa. Men han sa også at ild er farlig, for "en klosset finger".
Dessuten er det ikke alltid at verden vil reddes. Sant og si oppfører den seg da som en druknende som tar kvelertak på livredderen. Vil man vite mer om det kvelertaket, kan man spørre dem som vokste opp i skjæret fra idealistens fakkel. Også i dag blir idealistenes barn utsatt for det kikkeri og den sensasjonslystne overvåking som Aslaug Groven Michaelsen husker fra sin tid som "vegetar-barn" og skolepike. Heller ikke i dag gjennomskuer idealisten hvorfor verden allierer seg med hans egen fullkommenhetstrang og gjør hele saken til hvorvidt han og hans familie lever som han lærer. Samtidig med at Aslaug Groven Michaelsens bok er blitt et flengende anklageskrift er den derfor også et varmt håndslag til vår tids verdensreddere og den ubeskyttede menneskegruppe som deres familier utgjør.
Men "Fakkelen" er en frittstående fortsettelse av "Atta i kunstnerhuset". Derfor har også denne erindringsboka den friske sansningen, de treffsikre karakteristikkene av personer og miljø, de underfundige formuleringene og raske lysglimtene over det kulturhistoriske og politiske landskap som kjennetegnet første bind i denne memoar-serien.
Og fremdeles er alt sett gjennom et barns stadig voksende forståelse, en forståelse som er fremmet av vonde erfaringer, men også av støtte fra de rike forråd av tanker som skjønnhetsinntrykk som et særpreget barndomsmiljø kunne gi.


Utsolgt. |

Om subskripsjon
Tilbake

Forfatter:   Tittel:  

Nettsider: HRMS | Copyright © 2001 Suttung Forlag | Oppdatert: 3. september 2001